Trianon 100! – Válogatás az OPKM kincseiből
Figyelem!
Ez egy archív dokumentum, amit tájékoztató jelleggel őriztünk meg. Jellegéből adódóan nem gondozzuk, nem frissítjük, ezért pontatlanságokat, túlhaladott információkat tartalmazhat.
Kérjük, ezek figyelembe vételével használja!

A huszadik századi magyar történelem talán legtragikusabb eseményére emlékezünk a mai napon. Száz esztendeje annak, hogy a franciaországi Versailles-ban, a Trianon palotában az Apponyi Albert által vezetett magyar békedelegáció és az első világháborúban győztes szövetséges hatalmak képviselői aláírták a magyar békeszerződést. A trianoni béke értelmében a Magyar Királyság területe 282.000 km²-ről 93.000 km²-re zsugorodott, lakóinak száma 18,2 millióról közel 8 millióra apadt.
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a megemlékezés talán szokatlan, de minden bizonnyal egyedülálló módját választotta. Egy szubjektív illusztrációválogatást teszünk közzé, így emlékezünk a 100 éve történtekre. Összeállításunkkal olvasóinkat és a téma iránt érdeklődőket egy kisebb történeti időutazásra hívjuk. Az illusztrációk döntő többsége az OPKM tankönyv különgyűjteményének egy-egy kötetéből származik. Intézményünk trianoni képcsarnokában találkozhatnak olvasókönyvekből, földrajz, számtan és történelem tankönyvekből vett ábrákkal. A kollekcióban találnak még továbbá korabeli képes magazinból, iskolai értesítőből, folyóiratból vett képeket és grafikákat egyaránt.

Az OPKM százezer kötetet számláló Nemzeti Tankönyvtára Kelet-Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Magában foglalja az elmúlt időszakok tankönyvei mellett a jelenleg használatos tankönyveket is. Tankönyvtárunk a teljesség igényével gyűjti a mindenkori, Magyarországon megjelent alsó- és középfokú oktatás valamennyi iskolatípusának hivatalos tankönyvminősítésen megfelelt tankönyveit, valamint a határon túli magyar kisebbségek tankönyveit is. A külföldön kiadott, idegen nyelvű tankönyvek elsősorban az európai országokból származó tankönyvtermést reprezentálják.
Tibi hazajön Kosáryné R. LolaKispesti évkönyv

A képcsarnokban található dokumentumok az OPKM állományát gazdagítják. Ide kattintva megtekinthető ezen könyvek betűrendes jegyzéke. (A jegyzék elérhető itt is, az oldal részeként.)
Az évforduló kapcsán elkészítettünk egy Trianon bibliográfiát is az OPKM online katalógusában megtalálható dokumentumokról.

(Az anyagot szerkesztette és összeállította: Bakó Katalin, Kovács László és Szabó Károly.)