Országos szóbeli döntő

Tájékoztató a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny szóbeli döntőjéről


Az országos szóbeli forduló időpontja: 2008. április 23., 9.00 – 17.30

Helyszíne: Budai Középiskola, 1126 Budapest, Márvány utca 32.

Néhány a felkészüléshez szükséges információt szeretnénk a felkészítő tanárokkal megosztani a további sikeres felkészülés érdekében:

Természetesen a diákoknak most sem lexikai ismereteikről kell számot adniuk, a hangsúly az információs problémamegoldásban való jártasságon, vagyis a források kiválasztásának, a dokumentumok használatának, a jegyzetelésnek, az információk válogatásának és felhasználásának módján van. A feladatokat a korcsoportnak megfelelő témakörön belüli résztémában kell megoldani.

A kategóriánként 8-8 döntőbe jutott diák egyidőben kezdi meg a versenyt az iskola könyvtárában. A feladatok kiosztása előtt rövid könyvtárbemutató keretében megismerkedhetnek a könyvtár tereivel, elrendezésével. Munkájukat instrukciós levél fogja segíteni. A zsűri nyolc tagja figyelemmel kíséri a feladatmegoldás során a versenyzőket, és pontozzák a munka egyes szakaszainak tevékenységeit is. A munka eredményeként valamilyen kész alkotást (pl. képeslapot, plakáttervet, stb.) kell majd bemutatni.

A tanulóknak az önálló feladat végeztével alkotásukon túl a felhasznált dokumentumok közül egyet részletesen be kell mutatni, illetve számot kell adniuk arról, hogy miként készült el a munkájuk, milyen dokumentumokat, információkat használtak, és miért éppen ezeket választották. A szóbelin megoldandó komplex, projektszerű feladatokról bővebben olvashatnak: Hock Zsuzsanna: Tradíció és innováció a tehetséggondozásban, A Bod Péter Könyvtárhasználati verseny szóbeli fordulói (2005-2007) In: Könyvtári Levelező/lap, 2008/2., 20-22. p.

A II. kategória versenyzői számára a számítógép- és internethasználat is feladat, melyhez valamennyi diáknak biztosítjuk a gépet.

A verseny ideje alatt a felkészítő tanárokat program várja. Kérjük, pedagógus igazolványukat hozzák magukkal!

A szóbeli döntő programja:

9.00 - 9.30

Regisztráció

9.30 - 10.00

Megnyitó

10.00 - 13.00

A versenyfeladatok megoldása – a versenyző tanulók számára

Szakmai és kulturális program a Budai várban – a felkészítő tanárok számára

13.00 - 14.00

Szóbeli beszámolók és ebéd

14.00 - 14.30

Eredményhirdetés és díjkiosztó

14.30 -

Közös reneszánsz lakoma az I. kategória tanulóinak és felkészítő tanárainak

Közös kávéházi program a II. kategória tanulóinak és felkészítő tanárainak


Budapest, 2008. április 11.

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny
versenybizottsága nevében:

Dömsödy Andrea
iskolai könyvtári szakreferens
országos versenyszervező
OFI-OPKM
domsody.andrea@opkm.hu
06-1-323-55-55