A Bod verseny Kassán
Figyelem!
Ez egy archív dokumentum, amit tájékoztató jelleggel őriztünk meg. Jellegéből adódóan nem gondozzuk, nem frissítjük, ezért pontatlanságokat, túlhaladott információkat tartalmazhat.
Kérjük, ezek figyelembe vételével használja!

A hagyományoknak megfelelően – Fülöp Éva iskolai könyvtáros jóvoltából –, egy héttel a magyarországi döntő után megrendezésre került Kassán is a Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny. Az alábbiakban ennek a versenynek a végeredményét, beszámolóját és a résztvevők véleményeit adjuk közre, szívből gratulálva a helyezetteknek!

A résztvevő intézmények:

Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium (Kísérő/felkészítő tanár: Bumbák Gabriella)
Szakkay József Szakközépiskola

Végeredmény (2013. május 9.)


1. helyezett
GIMNÁZIUM csapata:
Bartók Zoltán, Nagy Tamás, Tamás Eszter 58 + 51 – 109 p.

2. helyezett
IPARI 1. C csapata:
Benkő Sándor, Grujo Péter (1. A), Kerekes Károly, Lintner Márk 49 + 54 – 103 p.

3. helyezett
IPARI 3. A csapata:
Gál Péter és Kőrösi Tamás 46 + 48 – 94 p.

és az
IPARI 3. C csapata:
Hajdu Erik és Pribék Gergő 47 + 49 – 94 p.

4. helyezett
IPARI 1. C csapata:
Jacsman Melinda, Lőrincz Luca, Rybár Zsuzsa 93 p.

5. helyezett
IPARI 2. C csapata:
Imrecze Norbert, Kiss László, Páll Zoltán 92 p.

6. helyezett
IPARI 2. A csapata:
Drotár Richárd, Halász Flóri, Šimko Albert, Sztasko Krisztián 90 p.


A verseny 1. fordulójának (2013. március 7.) eredménye:

1. GIMNÁZIUM
Bartók Zoltán, Nagy Tamás, Tamás Eszter + 58 p.

2. IPARI 1. C:
Benkő Sándor, Lintner Márk, Kerekes Károly + 49 p.

3. IPARI 2. C:
Imrecze Norbert, Kiss László, Páll Zoltán + 49 p.

4. IPARI 3. C:
Hajdu Erik és Pribék Gergő + 47 p.

5. IPARI 3. A:
Gál Péter, Kőrösi Tamás + 46 p.

6. IPARI 2. A:
Drotár Richárd, Halász Flóri, Sztasko Krisztián + 39 p.


Zsűri: M. Molnár László és Bumbák Gabriella – magyar tanárok, Csobády Beáta volt diák (a korábban Nyíregyházán megrendezett könyvtárhasználati verseny győztese)


Fülöp Éva beszámolója:

Egy kis múlt:

2006 márciusában kezdtem ismerkedni a számunkra addig rejtélybe burkolózó Bod Péter könyvtárhasználati versennyel, egy nemzetközi megmérettetésen, amit a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium szervezett. Erre a rendezvényre a kedves Zsoldos Jánosné, Györgyi hívott meg, és bíztatott. Hallottam már ezekről a versenyekről, de nem egészen értettem, mit foglal magában. Ám olyan kreatív, bátor diáklányokkal ajándékozott az ég, hogy belevágtunk a felfedezések birodalmába. (Utólag is köszönet az igazgatónőnknek Ing. Matej Évának, aki beleegyezését adta, sőt autóval elvitt a hidasnémeti határig, és értünk is jött késő este.) Ott elkapott az „ár”! A lányoknak volt sikerélményük, helyezést is kaptak. Egyszer még sikerült részt vennünk a nyíregyházi rendezvényen, aztán valami elmaradt... de csak egy ideig.

Dömsödy Andrea iskolai könyvtári szakreferens keresett meg levélben, aki Őt ismeri, tudja, milyen odaadó, gondos, lelkes és törhetetlen. Az Ő bíztatása, rugalmassága tette lehetővé, hogy immár harmadik éve itthon próbálkozunk „felkapaszkodni” az igényes versenyhez. Kassán, a mi könyvtárunkban, a mi képességeinkhez és helyzetünkhöz képest. És, hogy ne csak magunkat „tápláljuk” az új ismeretekkel, a Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium diákjait is meghívjuk minden éven, akik soha nem maradnának ki a hasznos megmérettetésből.

Az idei fordulóra 7 csapat (19 diák) nevezett be, nagyobb részt fiúk, ami számomra nagy meglepetés és öröm volt. A mellékelt képek dokumentálják és igazolják, milyen mély beleéléssel veselkedtek neki a sokszor számukra ismeretlen feladatoknak, de azzal az akarattal, hogy „fel akarunk nőni hozzá...”.

Külön köszönet a diákoknak és nem utolsó sorban Mihályi Molnár Lászlónak, iskolánk magyar szakos tanárának, aki nemcsak zsűri elnökként vesz részt, de morális támogatója is minden egyes rendezvényünknek!

Diákok a versenyről:

„Az idén vettem részt először a könyvtárhasználati versenyen, nagyon jól éreztük magunkat, nagyon megtetszett, új ismeretekkel gazdagodtam, bízom benne, hogy jövőre is részt veszünk ezen a versenyen, és elérjük az első helyet.“ -2.A-

„A könyvtárhasználati verseny nagyon jó szórakozásnak bizonyult, sok új dolgot tanultam.“ -3.A-

„Másodszor vettünk részt a versenyen, sok új ismerettel gazdagodtunk, nagyon tetszik a barátságos légköre miatt. ( Persze a süti is oka annak, hogy úgy elragadott bennünket.)“ -gimi-