Beszámoló a döntőről
Figyelem!
Ez egy archív dokumentum, amit tájékoztató jelleggel őriztünk meg. Jellegéből adódóan nem gondozzuk, nem frissítjük, ezért pontatlanságokat, túlhaladott információkat tartalmazhat.
Kérjük, ezek figyelembe vételével használja!

A felújított Tündérpalotában rendeztük meg
a Bod könyvtárhasználati versenyt

Április 25-26-án zajlott le a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny döntője az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szervezésében. Ezúttal a helyszínt is a Könyves Kálmán körúti könyvtár adta, a „Tündérpalotának” is (joggal) nevezett épületben.

Idén a verseny témája alapvetően Bartók Béla és – hozzá kapcsolódóan – a népzene volt, ezzel a címmel: „…olyan gyönyörű, olyan tökéletes a népzene.” – 135 évvel ezelőtt született Bartók Béla.

A verseny közel 1000 könyvtárt szerető tanulót mozgósított országszerte, két kategóriában: a 7-8. és a 9-10. évfolyamos korosztályban. Az iskolai megmérettetések után a megyei, illetve budapesti fordulóban 290 versenyző vett részt (a megyei és budapesti POK-ok versenyszervezőinek segítségével), közülük került ki az a 13 fő 7-8., illetve 12 fő 9-10. évfolyamos leány és fiú, akik részt vehettek a kétnapos budapesti döntőn (az általános iskolai kategóriában holtverseny miatt lehettek eggyel többen).

A verseny szervezői az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben a Dr. Pompor Zoltán felelős szerkesztésében megjelenő Mikkamakka gyermekfolyóirat szerkesztőivel együtt bonyolították az idei verseny döntőjét. Pásztor Csörgei Andrea, a kiadvány főszerkesztője valójában egy szerkesztőségi ülést nyitott meg a versenyzőkkel, felkérve őket arra, hogy keressenek a könyvtárban papír alapú és internetes anyagokat a következő, zenei témájú Mikkamakka számhoz. Rovatokat, posztereket, riportalany-javaslatokat várt tehát a zsűri, továbbá illusztrátort is, hiszen a folyóirat kisgyermekekhez, alsó tagozatosokhoz szól, így az illusztrációk szinte nélkülözhetetlenek.

A 7 tagú zsűri (elnöke Dr. Varga Katalin, a PKM igazgatója volt) és a Mikkamakka szerkesztői (Besze Barbara és Győrfi Ágnes is jelen voltak a főszerkesztő mellett) együtt hallgatták meg a 25 prezentációt, a jobbnál jobb ötleteket, elképzeléseket. A versenyzők szinte kivétel nélkül magas színvonalon oldották meg a feladatukat, értő, kreatív, alkotó módon. A zsűrinek ugyanakkor szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy a versenyen az internet versus könyv arány az előbbi javára dőlt el. Igaz, a feladat nem volt könnyű, és viszonylag gyorsan kellett elkészülni (80 perc állt a tanulók rendelkezésére), ez erősítette az internetes megoldások felé történő elmozdulást.

A verseny az első napon zajlott le (hétfőn), de befért az aznapi programba egy múzeumpedagógiai óra is Reményi Ildikó (Pedagógiai Múzeum) vezetésével, Turiné Forgács Kinga (Pedagógiai Könyvtár) pedig a felújított épület szecessziós szépségeit és a könyvtárat mutatta be a „vendégeknek”, vagyis a versenyzőknek és kísérőtanáraiknak. Ez utóbbi kollégák (nagyrészt könyvtárostanárok) számára Győrfi Ágnes mutatta be a Mikkamakka gyermekmagazint, majd beszélgetés következett a gyermekmagazinok szerepéről, lehetőségeiről.

Másnap (kedden) a döntő résztvevői a Bartók Emlékházat látogatták meg Budán, ahol Borbély Ágnes, a múzeum munkatársa kalauzolta el a kis csapatot a kották és persze a Bartók-emlékek színes világában.

Az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a program, Pásztor Csörgei Andrea méltatta a versenyt, majd adta át az értékes díjakat (könyvek és könyvutalványok az emléklapok és oklevelek mellé), sőt a Mikkamakka szerkesztősége különdíjat is kiosztott mind a két kategóriában két-két versenyző számára. Ők a későbbiekben személyesen és a valóságban is betekinthetnek majd a gyermekmagazin szerkesztésének folyamatába, kis társszerkesztőkként.

Értékelte a versenyt (elsősorban természetesen szakmai szempontok alapján) Lázárné Szanádi Csilla és Szlávikné Cséfalvai Krisztina, az országos versenybizottság tagjai, valamint a házigazda könyvtár nevében Borostyániné Rákóczi Mária is.

A jelenlévők nagy tapssal köszönték meg Molnár Imre hibátlan munkáját, aki a technikai-informatikai feltételeket biztosította végig a verseny alatt.
Mellékeljük a verseny végeredményét és fotókat (Molnár Imre készítette őket), egyébként pedig minden, a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versennyel kapcsolatos információ és dokumentum megtalálható a https://www.opkm.hu/Bod_verseny oldalon, érdemes ellátogatni ide.

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.
Köszönjük a lelkiismeretes felkészülést, a lelkes versenyzést és a kreatív produktumokat!

Tolnai József
versenyszervező