Versenyfelhívás
Figyelem!
Ez egy archív dokumentum, amit tájékoztató jelleggel őriztünk meg. Jellegéből adódóan nem gondozzuk, nem frissítjük, ezért pontatlanságokat, túlhaladott információkat tartalmazhat.
Kérjük, ezek figyelembe vételével használja!

A versenyfelhívás letölthető innen.

Téma: Kétszáz éve... - 1817 öröksége

A verseny meghirdetője
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OFI PKM) ebben a tanévben is meghirdeti a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt.

A verseny célja
A tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének – és azon belül is könyvtárhasználati eszköztudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk – fejlesztése. Mindemellett célja az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák fejlesztése, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint
I. kategória: 7-8. évfolyamos tanulók
II. kategória: 9-10. évfolyamos tanulók

A jelentkezés és a részvétel feltételei
A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny magyar nyelvű egyéni verseny, bármely magyarországi iskola 7-10. évfolyamos tanterv szerint tanuló diákja nevezhet.

A felkészüléshez felhasználható irodalom

A verseny témájához – könyvtárhasználati, információkeresési verseny lévén – nincs megadott bibliográfia. Ugyanakkor a felkészülés során (továbbá az iskolai versenyen és az országos döntőn) a tanulók használhatnak nyomtatott és elektronikus bibliográfiákat, lexikonokat, enciklopédiákat, egyéb kézikönyveket, monográfiákat, tanulmányköteteket, időszaki kiadványokat, katalógusokat, internetet és egyéb forrásokat.

A nevezés módja és határideje
Nevezni a megyei/fővárosi versenyszervezőknél lehet, elérhetőségeik a verseny honlapjáról tölthetők le: https://www.opkm.hu/Bod_verseny
A megyei/fővárosi versenyre a nevezés határideje: 2017. január 13. péntek 24 óra

Nevezési díj
A versenyre nevezési díj nincs.

Fordulók
1. forduló: iskolai forduló
időpontját és helyszínét a köznevelési intézmények határozzák meg, de az időpont nem lehet későbbi, mint 2017. január 12. csütörtök (az intézmények helyi verseny, ill. felkészítő foglalkozások megrendezése nélkül nem nevezhetnek tanulókat a megyei, illetve fővárosi versenyekre). Az iskolai verseny, a felkészítő foglalkozások lebonyolításáról és megszervezéséről egy adott űrlapon beszámolót kell küldeni a nevezéssel együtt elektronikus formában a megyei/fővárosi szervezők és a központi versenyszervező (bod@opkm.hu) számára. A nevezés és a beszámoló együttes megküldése nélkül a nevezés nem fogadható el. Az iskolai versenyt az iskola saját hatáskörben szervezi meg.

2. forduló: megyei/fővárosi forduló
időpontja: 2017. február 20., hétfő 10 óra
helyszínét a megyei/fővárosi szervezők határozzák meg, a tanulók írásban adnak számot a tudásukról. E fordulóban a tanulók elméleti és gyakorlati tudását mérjük fel, központi feladatsort kell megoldani.

3. forduló: országos forduló
időpontja: 2017. április 24-25. hétfő-kedd!
helyszíne: később megnevezendő könyvtár, a tanulók komplex feladatokat oldanak meg.
A megyei/fővárosi és az országos fordulóra a feladatsort az országos versenyszervező biztosítja.
A feladatsorok a verseny témájához sok szempontból kapcsolódó, azt több tudományterület felől megközelítő forráshasználati és könyvtárhasználati feladatokat tartalmaznak, melyeken keresztül komplexen kell bemutatniuk a tanulóknak információs műveltségüket is.
A verseny lebonyolítását érintő rendkívüli események bekövetkezéséről jegyzőkönyvet kell készíteni.

A továbbjutás feltétele, a továbbjutottak értesítésének módja az egyes fordulókból
1. forduló:
A köznevelési intézmény dönt a továbbjutókról, és biztosítja ezzel a 2. fordulóba való nevezés jogát.
2. forduló:
Az országos döntőbe jutás feltétele az írásbeli versenyen országosan elért kategóriánkénti 1-12. helyezés.

Az eredmények közzétételének módja
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum honlapján (https://www.opkm.hu/Bod_verseny) és a szaksajtóban.

Díjazás
- A kategóriánkénti első három helyezett kiemelt könyvjutalmat kap.
- Valamennyi döntőbe jutott diák és felkészítője oklevelet és könyvjutalmat kap, és részt vehetnek a döntő kétnapos programjain.
- Lehetőség van különdíj kiosztására is − a zsűri javaslata alapján.

Az országos szervező elérhetősége
A verseny honlapja: https://www.opkm.hu/Bod_verseny
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
Tolnai József szakmai referens, országos versenyszervező
Postacím: 1581 Budapest, Pf. 14.
E-mail: bod@opkm.hu Telefon: 06-1-323-55-12

A verseny további feltételeit a versenyszabályzatból és a verseny honlapján található információkból lehet folyamatosan megismerni!

Budapest, 2016. október 10.