Felhívás határon túli versenyszervezőknek
Felhívás a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyhez
Magyarországon kívülről történő csatlakozásra
Versenyszervezőket keresünk 
 
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2006 óta szervezi a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt határainkon belül. A határon túli tanulók versenyét fontosnak tartjuk, de ebben az évben sincsen rá anyagi forrásunk. Ugyanakkor szeretnénk, ha a verseny valamilyen formában a Bod és a Kölcsey verseny hagyományaira építve az ország határain túl is tovább működne. Bízunk abban, hogy a jövőben a kialakított együttműködésekre építve formálisan is tudunk a Magyarországon kívüli területeket is bevonó versenyt szervezni.
 
Hasonló felhívást 2009-ben és 2010-ben tettünk közzé, akkor Kassáról Fülöp Éva könyvtárostanár kollégánk csatlakozott, Ő azóta is minden évben részt vesz egy maga által kialakított rendben.
 
Szeretnénk, ha többekhez is eljutna ez a lehetőség, így újra közzé tesszük felhívásunkat.
 
Amennyiben valamelyik határon túli területen valaki vagy valamely intézmény fel tudja vállalni a helyi, területi verseny megszervezését, biztosítjuk hozzá a fordulók feladatlapjait (sokszorosítva, postán elküldve) és a megoldókulcsokat. Emellett igyekszünk támogatókat keresni, akik az egyes fordulókhoz könyvajándékokkal tudnak hozzájárulni. Amennyiben pedig helyi pályázatot találnak, szívesen küldünk ajánlást, együttműködési nyilatkozatot.
A konkrét megvalósításnak két módja lehetséges:
 
1. A versenyszabályzathoz teljesen illeszkedően
Ebben a változatban szükséges az intézményi háttér. A versenyszabályzat minden pontját be kell tartani, hogy az egyenlő feltételek biztosítottak legyenek, mert döntőbe jutási lehetőséget is biztosítunk. Ez ebben a tanévben a közeli jelentkezési határidő miatt már nem megvalósítható, de a feltételeiről való egyeztetés megkezdhető a jövő tanévi bekapcolódás érdekében.
 
Ehhez a területi szervezők feladata:
 • biztosítani kell az adott területen az egyenlő esélyű hozzáférést,
 • a verseny népszerűsítése, jelentkezések kezelése,
 • a versenyszabályzatban leírtak betartása, különösen:
  • időpontok, 2018-ban: 2018. február 19. és/vagy 2018. április 23-24.
  • helyszín, felügyelő biztosítása,
  • korcsoportos kötöttségek betartása, egyéni verseny…,
  • a továbbjutási szabályok betartása,
 • statisztikák, továbbjutók adatainak megküldése.
 
Az OPKM ebben az esetben a verseny teljes jogú résztvevőinek tekinti a nevezetteket. Megfelelő pontszám elérése esetén a tanulók és felkészítő tanáraik bejuthatnak a szóbeli döntőbe, melyet valamelyik magyarországi iskolai könyvtárban szervezünk. (Az utazási költségeket viszont, ahogyan a magyarországi versenyzőknek sem, nekik sem tudjuk biztosítani.)
 
2. Kötöttségek nélkül
Ebben az esetben az egyetlen kötöttség a verseny időpontja (mert a feladatlapok titkosak, másnaptól viszont megoldókulccsal együtt nyilvánosak az interneten). 2018-ban: 2018. február 19. és/vagy 2018. április 23-24.
 
Így a szervezőknek szabadságuk van például a következőkben:
 • akár páros vagy csapatversenyre is használhatják a feladatlapokat, ha nehéznek látják, vagy úgy érdekesebbnek, fejlesztőbbnek gondolják,
 • más vagy akár vegyes korcsoporttal szervezhetik meg, ha a nehézségi fok és a szervezhetőség azt kívánja (akár felnőttekkel, hallgatókkal, családokkal),
 • nem kell kieséses rendszerben szervezni a fordulókat,
 • a résztvevőknek nem kell iskolai alapon szerveződniük.
 
Bármely ország, tájegység, város … képviselőjét, könyvtárosát szívesen látjuk partnerünként, aki szívesen megszervez egy magyar nyelvű könyvtárhasználati versenyt szűkebb vagy tágabb környezetének magyar és/vagy magyarul tanuló diákjai számára.
 
Kérem, hogy aki lát ebben ilyen feltételek mellett fantáziát, lehetőséget, az írjon a bod@opkm.hu címre vagy továbbítsa olyan kollégának a felhívást, aki vállalná a szervezést akár már ebben a tanévben, akár csak a következőben.
 
Sokféle félmegoldás lehetséges, így más ötletekre is nyitottak vagyunk. Ha kérdése, kérése van, írjon! A jelentkezés lehetősége folyamatos.
 
A versenyszabályzat, a verseny korábbi feladatlapjai és egyéb információk: https://www.opkm.hu/Bod_verseny
 
2018. január 12.