Fotók, videók

Utolsó módosítás: 2021.01.15.

Fotók

Videó a verseny döntőjének lebonyolításáról

 

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny - tudomásunk szerint - az egyetlen olyan országos tehetséggondozó tanulmányi verseny, melynek döntőjét idén is a meghirdetett időpontban megrendezték. A járványhelyzetben a szervező, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) úgy döntött, hogy más versenyektől eltérően itt a döntő nem marad el, hanem online rendezik meg.

Az online döntő koncepciójáról és szervezési feladatairól már több helyen írtunk. A tapasztalatok, a későbbi versenyfelkészítői munkát és általában a pedagógusi munkát is segíthetik. A kialakított jó gyakorlat terjesztése érdekében készítettünk egy oktatóvideót, hogy működés közben mutathassuk be a lebonyolított döntőt.

Fontos kiemelni, hogy az online döntő formailag sok tekintetben különbözik az eddig megszokott döntőkről, de lényegét, személetét tekintve ugyanaz tudott maradni. A verseny attól könyvtárhasználati, hogy nem elsősorban az érdekli a zsűrit, hogy mit készítenek el a versenyzők, hogy mi a válasz a feltett kérdésekre. Sokkal hangsúlyosabb értékelési szempont az információ- és könyvtárhasználat hogyanja, vagyis az információs problémamegoldási folyamat, ahogyan a diák eljut a válaszig.

Ezek értékelése érdekében a feladatmegoldás közben a diák munkáját a zsűri folyamatosan követi, figyeli, és az előzetesen megadott értékelési szempontok alapján jegyzeteli a munkafolyamatot. A munka követése a képernyőmegosztás és a hangosan gondolkodás technikájának bevezetésével hatékonyabb is tudott lenni, mint a személyes részvételű döntőkön.

A videó nem egy a döntőn készült felvétel, hanem a 9-10. évfolyamosok között nyertes diákkal készült utólagos "színjáték". A videóban a négy szereplő képernyőfelvételét vágtuk össze és egészítettük ki magyarázó feliratokkal.

A döntőről szóló publikációink, melyek további információkat nyújtanak a videón bemutatottakhoz:

Dömsödy Andrea: Könyvtárhasználati Verseny online? In: Könyvtárak.hu. Bp., Könyvtári Intézet, 2020.04.22. URL: https://konyvtarak.hu/hirek/konyvtarhasznalati-verseny-online Utolsó letöltés: 2020.07.24.

Dömsödy Andrea: Rendhagyó online döntő. Beszámoló a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyről. In: Új Köznevelés, 2020. 5. sz., 11-16. p., URL: https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-kozneveles/rendhagyo-online-donto Utolsó letöltés: 2020.07.24.

Hagymássy Krisztina: (Élmény)beszámoló egy MEGTARTOTT döntőről. In: Tóth Éva (főszerk.): Modern Iskola. KELLO, 2020.05.07. URL: https://moderniskola.hu/2020/05/elmenybeszamolo-egy-megtartott-dontorol/ Utolsó letöltés: 2020.07.24.