Antropozófia
Figyelem!
Ez egy archív dokumentum, amit tájékoztató jelleggel őriztünk meg. Jellegéből adódóan nem gondozzuk, nem frissítjük, ezért pontatlanságokat, túlhaladott információkat tartalmazhat.
Kérjük, ezek figyelembe vételével használja!

Steiner szavaival az antropozófia „Az emberi spiritualitást az univerzum spiritualitásához elvezető út”. Az ember és az univerzum megismerésének kísérleti kutatási módszeréről van szó, a teozófiából kifejlődött holisztikus, gnosztikus felfogás, melynek gondolatmenetében kulcsfontosságú a karma fogalma. Nem az emberi bölcsességet kutatja, hanem azt, hogy mi tesz minket emberré. Célja az „ember voltunk”, azaz a bennünk lévő ember megértése. Steiner egy olyan módszert dolgozott ki, amely a világ megismerését az ember önmegismerésén keresztül határozza meg. Azt tanította, hogy az ember önismeret útján eljuthat a kozmosz megismeréséig, aztán a kozmosz ismeretén keresztül visszatalálhat önmagához.
A gyakorlati életben pedig egy újfajta felfogást indított el a társadalmi élet, a gyógyítás, az oktatás, a mezőgazdaság, valamint a művészeti és a pénzügyi élet területén is.

A Magyar Antropozófiai Társaság honlapja

Vissza