Hírek

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - 2017. JÚNIUS 24. 2017.06.08.

DIÁK – SZÍN – JÁTÉK X.

Múzeumok Éjszakája - 2017.június.24.Elérkeztünk X., jubileumi évadunkhoz, amikor szecessziós iskolaépületünk kinyitja kapuit a diákszínjátszók előtt. Koreográfusok, rendezők, drámapedagógusok, muzeológusok közös munkájaként születik meg esti programunk. Idén nézőink is „előadóművészekké” válhatnak egyik műsorszámunkban és megtapasztalhatják a látvány és mozgás bűvöletét.

Múzeumunk 24.00 óráig látogatható!

18.00 – 19.00

Vizuális effektek a 19. századi iskolában, avagy hogyan váltunk a látvány rabjaivá? Bogdán Melinda tárlatvezetése az Orbis Pictus c. kiállításban

19.00 – 19.45

DRÁGASZÁG (táncszínház) – NEMES NAGY ÁGNES MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA (BUDAPEST) / 11. B.

Rendezte: Tóth Laura

DRÁGASZÁG (táncszínház)Tárgyak, amiket szeretünk, tárgyak, amikért élünk, tárgyak, amiktől függünk. Egy darab, ami nem műtárgyakról szól…

Ellopjuk, megdolgozunk érte, megvesszük, birtokoljuk. Teljesnek érezzük magunkat vele, de ha elveszik tőlünk meghasonlunk. A függésben az a rossz, hogy képes átvenni az irányítást az életünk felett. Ezzel a témával foglalkozik ez a mozgásszínházi előadás, amelyben bárki lehetne a főhős. Érzetek, hangulatok, és egy lány, aki megpróbál elszakadni, de vajon hanyadjára? Hányszor rakta már le, szokott le? Megszűnik-e valaha a függés, vagy csak átalakul?

Előadják: Babinchak Atanáz, Brüll Kamilla, Fehér Fanni, Ferenczi Zsófi, Gálberki Réka, Jánky Eszti, Juhász Kitti, Kovács Gyopár, Lukács Bea, Molnár Zorka, Papp Lili, Romhányi Réka, Simon Zina, Sztojka Sebi, Venyige Petra, Virág Anna Júlia

19.45 – 21.00

KARINTHY FERENC: GELLÉRTHEGYI ÁLMOK

1945 elején járunk, egy gellérthegyi villa pincéjében, ahol egy katonaszökevény Fiú és egy üldözött zsidó Lány próbálja túlélni a háború utolsó hetét. A maguk módján elmenekülnek a valóságból: játszanak egy másik világot, bőséget, békét, Hold-utazást – és szerelmet…
A mostani előadás szereplőinek, de még szüleiknek is 1945 csak könyvekből ismert. Ezért is izgalmas Zsófi, és Zsombor, két fiatal diák elképzelése, rendezése és játéka – friss megközelítésben.

Rendezte és játssza: Gergelyfy Zsófia Annamária, Kaluczky Zsombor

21.00 – 22.30

SZECESSZIÓS FÁTYOLJÁTÉK A „TÜNDÉRKASTÉLYBAN” – MAGYAR MOZDULATMŰVÉSZETI TÁRSULAT ÉS MAGYAR MOZDULATKÓRUS

Mozdulatművészeti improvizáció és közös tánc a nézők részvételével.

Koncepció és koreográfia: Fenyves Márk, Pálosi István

MAGYAR MOZDULATMŰVÉSZETI TÁRSULATA Magyar Mozdulatművészeti Társulat testesíti meg a táncszínpadon a 105 éves hagyományra visszatekintő, modern tánc-hungarikumot, a mozdulatművészetet. A társulat 1995-ben alakult - Még 1 Mozdulatszínház néven. Létrejötte Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának köszönhető. Tevékenységük, művészetük az elmúlt 20 évben több rangos elismerésben részesült. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat rekonstrukciós előadásaival tiszteleg a hagyomány előtt, kortárs bemutatóival pedig új utakat és lehetőségeket kutat a mozdulatművészet számára. A repertoár az 1910-1940-es években készült klasszikus koreográfiáktól, a kortárs impulzusok hatására születő új, mai művekig terjed.
Társulatunkra jellemző a nagy textíliák használata, melyet még jobban szeretnénk kihasználni, és méltó emléket állítani a 20. század nagy látványszínházi táncosának Loie Fullernek. Az ő szellemiségének ajánljuk idei bemutatónkat is (Szerpentintánc - Hommage a Loie Fuller).
A Múzeumok Éjszakáján mozdulatművészeti improvizációt tartunk,  mely ugyancsak Fuller világából érkezik. Fátyoljátékunkkal a „Tündérkastély” szecessziós tereire is reagálunk, annál is inkább, hiszen e hajdani iskolaépülethez családi szálakkal kötődött Dienes Valéria, az orkesztika magyarországi megalapítója.

Az előadást mozdulatművészeti foglalkozás – közös tánc a fátylakkal – követi. (Ajánlott a mozgásra alkalmas öltözék.)

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája! Megtekinthető ITT.

további hírek