Hírek

Táskamúzeum - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 2017.11.27.

A Pedagógiai Múzeum kihelyezett foglalkozásai

Programunkon „kivittük” a múzeumot az iskolába, vagyis a múlt iskolájával jelentünk meg legfontosabb közönségünk, a mai iskolások előtt.
Az ajtó nyitva áll” – hirdette a Múzeumok Őszi Fesztiváljának reklámja, de nem csupán a látogatók, hanem a múzeumi szakemberek számára is. Magunk is felkerekedtünk, a múzeum „házhoz ment”.
Foglalkozásainkat ingyenesen rendeztük meg, hogy olyan helyek is részesülhessenek múzeumi élményben, ahonnan egyébként sem a pedagógusok, sem a tanulók nem tudnának eljutni hozzánk.
Az általunk felkínált foglalkozások közül három témát részesítettek előnyben a pedagógusok. Ezek a Régen is volt iskola [dramatizált osztatlan elemi iskolai tanóra], a Tintamalac és tollszem [az iskolai írásoktatás története], a Szamárfültől a szamárpadig [jutalmazás és büntetés az iskolában] című programok voltak.
Idén – egy középiskola kivételével – általános iskolákba vittük el az izgalmas tárgyakat rejtő táskánkat.
Számunkra is élményt jelentett, hogy meghívást kaptunk egy hamisítatlan „tanyasi iskolába”, ahol hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekekkel is foglalkozhattunk, és felkelthettük érdeklődésüket az iskolakultúra múltja iránt. Itt a tanárok számára is tartottunk módszertani beszélgetést. Ebben az iskolában azt is megtapasztalhattuk, hogy milyen komoly és áldozatos munkát végeznek az itteni pedagógusok, akik még egy iskolatörténeti gyűjteményt is elkezdtek összeállítani.
Foglalkozásaink nemcsak egy–egy tanár, hanem pedagógusközösségek érdeklődését is kiváltották. Egy fővárosi iskolában a tanári kar rendelte meg az ismeretterjesztő és a módszertani óra előnyeit ötvöző – iskolai büntetés és jutalmazás történeti formáit bemutató előadásunkat.
Foglalkozásainkra olyan nagy igény mutatkozott, hogy jelenlegi létszámunkkal az őszi fesztivál időhatárai között (a tavalyi évhez hasonlóan) nem tudtunk minden igényt kielégíteni, ezért későbbre is el kellett fogadnunk jelentkezéseket. Programunkon 10 alkalommal 9 iskola 24 osztálya vett részt.
2018-ban folytatjuk, vagyis „újra pakoljuk” a Táskamúzeumot.

B–n M–a

további hírek