Hírek

Kulturális Örökség Napja a Tündérkastélyban és a Tisztviselőtelepen 2018.09.03.

2018.09.15. (szombat) 10:00 - 18:00 óráig

Egyszer volt, hol nem volt ... így kezdődnek a mesék, melyeken felnőttünk. Volt egyszer, majd nem volt, s ma ismét van „iskola” a Könyves Kálmán körúti főgimnázium épületében. Nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is élményt jelent visszalépni az időben, iskolapadba ülni, és a régmúltat felidézni. Érdemjegyet ugyan nem kapnak, de egy múzeumi látogatás emlékével térhetnek haza.
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2018-ban is megnyitja kapuját a Kulturális Örökség Napjainak látogatói előtt és bemutatja több mint 100 éves otthonát. Aki megpillantja a sgraffito díszeket, a harmóniát árasztó, ma kívülről hófehér palotát, megérzi azt a csodálatot, amit a tanárok és diákok érezhettek az itt töltött évek alatt.

Günther Schreiber felvétele: Tündérkastély a Népliget felől, 2017
Günther Schreiber felvétele: Tündérkastély a Népliget felől, 2017


Az épület történetét híres emberek alakították. Az építész, Kőrössy Albert, és az első igazgató, Gaál Mózes, az iskolacsalád alapítója, európai tanulmányutat követően, együtt gondolták ki a korszak egyik legmodernebb iskolaépületének terveit. Az egyik tanár, Dienes Pál, később Nagy-Britanniában élt ismert matematika professzorként. Az intézmény rajztanára, Baransky E. László később a Képzőművészeti Főiskola neves tanára lett. A tanári kar talán legismertebb tagját, Babits Mihályt viszont az első világháború idején egy szerelmes versének egyetlen sora miatt hazafiatlansággal vádolták és hurcolták meg. Az ő sorsuk mellett, természetesen az itt családtagnak számító diákok élete is fontos. A növendékek között találjuk Hofi Géza nevét is. A volt széchenyisták ma is szívesen járnak vissza az alma materba.
A 20. század végétől működik itt az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, amelynek nagy könyvgyűjteményébe is betekintést nyerhetünk. Itt őrzik az ország régi iskolai értesítőit, tankönyveit. A pedagógiai munka egyik legizgalmasabb részét, a szemléltetés történetét mutatja be a múzeum „Orbis Pictus” című kiállítása, melyet kurátori vezetéssel tekinthetnek meg az érdeklődők az épületben tett felfedező út végén.
A gyermekek játékos foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg az egykori iskola tereivel és az épület díszítőmotívumaival.

A.K.

Séta a Tisztviselőtelepen
 

Günther Schreiber felvétele: Tündérkastély a Györffy István utca felől, 2017
Günther Schreiber felvétele: Tündérkastély a Györffy István utca felől, 2017

A „Tündérkastélyként” emlegetett középiskola szűkebb környezete is érdekes látnivalókkal szolgál.
1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő abban a munkájában, melyet a „fővárosi lakbizottság” megbízásából írt.
„Ha létesíthetnénk egy oly városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.” 
A városközponttól messze, az akkori Józsefváros határán és az új vámvonalon is túl, nemsokára megindult egy villanegyed területének kijelölése. Budapest 1884-es térképén, „Házépítő tisztviselők egyesülete” felirattal, már láthatóak nemcsak a telkek, hanem a kialakítandó utcák vonala is. A kertes házak közt nemsokára megjelenik az elemi iskola, majd eljut idáig a lóvasút is, hogy összekösse a telepet a belső kerületekkel.
Hogy miként és mi valósult meg a nagyszerű tervből, és mi maradt meg az utókor számára, arról egy séta során győződhetünk meg.


Ingyenes nyitva tartás ideje:
2018.09.15. (szombat) 10:00 - 18:00 óráig

A Kulturális Örökség Napján nemcsak az épületben, hanem az állandó kiállításon is vezetéssel várjuk a látogatókat.

Épület- és tárlatvezetés: 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órakor
Gyermekfoglalkozás: 14:00 órakor
Tisztviselőtelepi séta: 10:00 órakor

www.oroksegnapok.hu
további hírek