Hírek

Kulturális Örökség Napjai 2020.09.02.

A Tündérkastélyban, a Tisztviselőtelepen, valamint A Pál utcai fiúk – a regény és Molnár Ferenc nyomában
2020. 09.19. (szombat) – 2020.09.20. (vasárnap)

FIGYELEM: Az épület csak az épületvezetések során látogatható!!

Program:
Az ingyenes nyitva tartás ideje:
Szeptember 19. (szombat) 10.00-16.00

VÁLTOZÁS!
Az előzetesen szeptember 19-én 16 órára meghirdetett épületvezetésünk elmarad múzeumunk korábbi igazgatója, Munkácsy Gyula gyászszertartása miatt. Az épület 16 órakor bezár.
További programjaink az eredeti időpontok szerint zajlanak. Kérjük, ne feledjék el a regisztrációt, mert anélkül nem tudunk látogatókat fogadni.
Köszönjük szíves megértésüket!


Épületvezetések időpontjai:
10.00, 12.00, 14.00 óra
Kérjük, regisztráljon a banyai.tamas@opkm.hu e-mail címen!

Pál utcai fiúk városi séta:
9.30 (180 perc)

Tisztviselőtelepi séta:
14.00 (120 perc)

Szeptember 20. (vasárnap)
Program:
Pál utcai fiúk városi séta:
10.00 (180 perc)

Tisztviselőtelepi séta:
10.00 (120 perc)

Az épületről

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a Népligetre néző „Tündérkastély” épületében talált otthonra, amelyet 1911-ben a tisztviselőtelepi főgimnázium számára emeltek az akkori város szélén. A „H” alaprajzú, szimmetrikus épület a tömbjéből kiemelkedő középrésszel és kiugró két szárnyával, monumentális kopjafákat idéző díszítőköveivel tényleg „valóságos kastély”, melyet Kőrössy Albert, a korszak sikeres építésze tervezett. Ezt a kései magyar szecesszió egyik jelentős alkotásának számító műemléket a közelmúltban kívülről felújították. A nyílt erkélyes, ablakokkal sűrűn tagolt, fehér homlokzatot az eredeti állapothoz hasonlóan magyaros mintájú sgrafittók ékesítik. A geometrikus vonaldíszítmények között stilizált növényi és állati figurákat figyelhetünk meg, de az alapos szemlélő még olvasó fiúra is akadhat.

Tisztviselőtelepi séta:
SÉTÁLJANAK VELÜNK A TISZTVISELŐTELEPEN!

Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” történetét!

Tisztviselőtelep térkép„Ha létesíthetnénk egy olyan városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.”
Így vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő 1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét. A Házépítő Tisztviselők Egyesületének kezdeményezésére nem sokkal később meg is kezdődött az „Üllői úti vámsorompón túl” a telep építése. Hogy miként és mi valósult meg a nagyszabású tervből, valamint mi maradt meg az utókor számára, arról sétánk során győződhetnek meg.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum székhelye. Utunk során megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével, megtudhatják, hogy kinek a tiszteletére akarták jubileuminak elnevezni a katolikus templomot, és hogy ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Megpróbáljuk megfejteni Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét is. Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban (épületünkben) tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál és az első diplomás magyar orvosnő, Hugonnai Vilma. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is. Szó lesz még többek közt Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról, a „Tizenegyek bandájáról”, és ha valaki akar, még tölcsért is csinálhat a kezéből.

Időpont:
2020. szeptember 19. (szombat) 14 óra
2020. szeptember 20. (vasárnap) 10 óra
Időtartam: 120 perc
Indulási pont: OPKM - 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40.
Érkezési pont: Szenes Iván tér
Létszám limit: 15 fő
Kérjük, regisztráljon a banyai.tamas@opkm.hu e-mail címen!

Kérjük, hogy a séta során legyenek tekintettel egymásra, különösen az idősebbekre, ezért viseljenek maszkot, és tartsák egymástól a kellő távolságot!

A budapesti tisztviselőtelepi főgimnázium
Magyarok Nagyasszonya-templom
FOTÓ: 1933. Magyarország, Budapest VIII. Magyarok Nagyasszonya (Rezső) tér, Magyarok Nagyasszonya-templom. Fortepan. Adományozó: Sütő János A budapesti tisztviselőtelepi főgimnázium
1940. Magyarország, Budapest VIII. Könyves Kálmán körút 40., Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Gyűjteménye és Tisztviselőtelepi Gimnázium. Fortepan/Adományozó: Somlai Tibor; Képszám: 24135

A Pál utcai fiúka regény és Molnár Ferenc nyomában
Ferencvárosi, józsefvárosi kalandozás a múltban

Maholnap 150 éves lenne Nemecsek, és csaknem 120 éves a róla szóló regény. Hatalmas távolságra vagyunk attól a boldog pillanattól, amikor Csónakossal végigprüszkölték a Ferencvárosi Dohánygyár utcáját, az „einstand”-tól, az árulástól és megbocsátástól.
Vagy mégse?
Vajon ki lehetett Nemecsek, Boka, Áts Feri? Hol játszottak, hová jártak iskolába a Pál utcaiak? Kik azok a Pálok, akiknek bármilyen köze van Molnár-Neumann Ferenc iskolájához, életéhez, környezetéhez? Kik, milyen módon hatottak Neumann Ferikére? Sétánkon felidézzük azt a világot, amikor a diákabrakos stanicliben mogyoró, mazsola, malagaszőlő, cukordarabka, mandula, utcai szemét, szentjánoskenyér-törmelék és légy volt a csemege. Belekóstolni – szerencsére – csak a „századforduló” hangulatába lehet…
Bár a séta a „Muzi” és a Füvészkert között hosszú, az élmények és a látnivalók feledtetik a fáradtságot!

Időpont:
2020. szeptember 19. (szombat) 9.30 óra
2020. szeptember 20. (vasárnap) 10 óra
Időtartam: 180 perc
Indulási pont: Pollack Mihály tér (A múzeumkert hátsó bejáratánál)
Érkezési pont: Fűvészkert
Létszám limit: 15 fő

Kérjük, regisztráljon az arany.katalin@opkm.hu e-mail címen!

Kérjük, hogy a séta során legyenek tekintettel egymásra, különösen az idősebbekre, ezért viseljenek maszkot, és tartsák egymástól a kellő távolságot!
 

A Pál utcai fiúk A Pál utcai fiúk
további hírek