Hírek

KIÁLLÍTÁS 2017.11.27.

„Gyermekvilágháború” – 1914–1918 rajzokban - 2017. október 25. – 2018. január 5.

Az egri Kepes Intézet ad otthont az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum „Gyermekvilágháború” – 1914–1918 rajzokban című kiállításának.

A tavaly rövid ideig látható kiállítás, mely az első világháború idején keletkezett gyermekrajzokból ad válogatást, most kibővített változatban ismét megtekinthető lesz. A tárlat egyrészt bemutatja a hajdani gyermeki mentalitásokat a háborúval kapcsolatban, másrészt megidézi a gyermek által megtapasztalt hátországi mindennapokat (a családfenntartó, az apa, idősebb testvér távolléte, az áruhiány, jegyrendszer, hadikórház stb.) és a közvetlenül nem látott világot, a csatateret.

A kiállítás anyaga részint a múzeum gyűjteményéből és más közgyűjteményekből, részint magántulajdonban lévő családi hagyatékokból áll.
Ez utóbbiak érdekessége az, hogy két olyan kislány, Kőszegi Bella és Petrich Kató rajzait láthatjuk, akikből később grafikus és festő lett.

Kőszegi Bella: Tábori konyha Petrich Kató: Katona és lova
Tóth József: Magyar-orosz ütközet Vértesi Béla: Magyarok és oroszok harca

 

Kurátor: Bogdán Melinda

A kiállítás helyszíne az egri Kepes Intézet 3300 Eger, Széchenyi u. 16.

www.opkm.hu, www.kepeskozpont.hu

Claude Debussy: Noël des enfants qui n'ont plus de maison
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum "Gyermekvilágháború". 1914-1918 rajzokban című kiállításához készült kórusfelvétel.
Előadta az Eszterházy Károly Egyetem Nőikara. Zongorán kísért Dr. Gábos Judit, vezényelt Dr. Kabdebó Sándor karnagy.
A felvételt a Líceum Tv készítette 2017 októberében.

A művet Claude Debussy 1915 karácsonyára írta. Azokról a gyerekekről szól, akiknek már nincs otthonuk, és szüleik a háború eseményeinek váltak áldozatává, tanítójuk a fronton küzd. A dal szép könyörgés, hogy ezek a gyerekek karácsony ünnepére leljék meg a békét.

Katalógus - borítóMegjelent a kiállítás katalógusa!
A tanulmánykötet szerzői: Bogdán Melinda, Petneki Áron, Günther Schreiber. Szerk.: Bogdán Melinda. Eger, Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, 2017. 94 p.

Az 57 színes és fekete-fehér képet tartalmazó kiadványban hosszabb kutatómunka alapján íródott, jegyzetekkel ellátott tanulmányok közérthetően, olvasmányos formában adnak felvilágosítást a háborús gyermekrajzok keletkezésének hátteréről, az egykorú pedagógiai és gyermeklélektani megítélésről, a rajzok recepciójáról, ezenkívül két gyermek-alkotóból lett képzőművész életrajzát is közlik.

 

A katalógus tervezői, egyben a kiállítás látványtervezői, Bieder Anikó és Gelsei Balázs különös gondot fordítottak a layout-ra és a tipográfiára, amely harmonizált a kiállításon alkalmazott színvilággal és szövegekkel.

Katalógus - belső oldal

A katalógus 2600 Ft-ért megvásárolható a múzeum titkárságán (1089, Budapest, Könyves Kálmán krt. 40, tel.: 06 1 323 55 13) és 2018. január 5-ig az egri Kepes Intézetben.

további hírek