Hírek

Kulturális Örökség Napjai 2022.09.02.

a Tündérkastélyban és a Tisztviselőtelepen!
2022. 09.17. (szombat) – 2022.09.18. (vasárnap)


Program:
Az épület ingyenes nyitva tartásának ideje:
Szeptember 17. (szombat) 10.00-18.00

Épületvezetések időpontjai:
10.30, 11.30, 13.30 és 16.00 óra
Kérjük, regisztráljon a muzeum@opkm.hu e-mail címen!

Tisztviselőtelepi séta:
10.00 és 14.00 (120 perc)


Szeptember 18. (vasárnap)

Tisztviselőtelepi séta:
10.00 (120 perc)
 

Tündérpalota

A Kőrössy Albert által tervezett épület 1911-ben készült el az akkori X. kerületi tisztviselőtelepi főgimnázium számára. Az iskola évkönyve szerint „díszes homlokzatával szépen, fiatalosan néz a Népligetre, melynek lombos fái közül úgy hat a szemlélőre, miként ha tündérkastély volna”. A Gaal Mózes igazgató által vezetett intézményben kitűnő tanári gárda működött, melynek tagjai voltak többek közt Dienes Pál és Babits Mihály is. Az 1921-től Széchenyi István nevét viselő iskola épületének nagyobbik részét három évvel később a Nemzeti Múzeum Néprajzi Tára foglalta el, amely az 1970-es évek elején költözött ki innen. A Győrffy utcai szárnyba visszaszorult gimnázium 1975-ig működött itt. Napjainkban az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum otthona.

Gadányi György felvétele (Gadányi Gyűjtemény)
Bélavári Krisztina felvétele (Magyar Építészeti Múzeum)

Tisztviselőtelepi séta

Sétáljanak velünk a Tisztviselőtelepen és ismerjék meg a „legintelligensebb falu” kialakulását, történetét.

„Ha létesíthetnénk egy olyan városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.” Így vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő 1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét. A Házépítő Tisztviselők Egyesületének kezdeményezésére nem sokkal később meg is kezdődött az „Üllői úti vámsorompón túl” a telep építése. Hogy miként és mi valósult meg a nagyszabású tervből, valamint mi maradt meg az utókor számára, arról sétánk során győződhetnek meg.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete. Utunk során megpróbáljuk megfejteni Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét, megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével, megtudhatják, hogy kinek a tiszteletére akarták jubileuminak elnevezni a katolikus templomot és ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál. Külön megemlékezünk az első diplomás magyar orvosnőről Hugonnai Vilmáról halálának 100. évfordulóján, aki elsők között hívta fel a figyelmet a nők és gyermekek egészségvédelmére, valamint az Országos Nőképző Egyesületben betegápolást is tanított. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is, valamint szó lesz még többek közt Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról és „Tizenegyek bandájáról” is.

Időpont:
2022. szeptember 17. (szombat) 10 és 14 óra
2022. szeptember 18. (vasárnap) 10 óra
Időtartam: 120 perc
Indulási pont: OPKM - 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40.
Érkezési pont: Szenes Iván tér
Létszám limit: 15 fő
Kérjük, regisztráljon a muzeum@opkm.hu e-mail címen!

A Magyarok Nagyasszonya templom 1957-ben (Fortepan/Képszám: 108544)
Klösz György (Fortepan- Budapest Főváros Levéltára)
 

további hírek