Mindig azt kérik, hogy mondjak valamit magyarul – TanTrend (2018.)

Hogyan látja Magyarországot egy félig magyar, félig amerikai diáklány? Mi jut eszébe egy átlag amerikai diáknak Magyarországról? Mennyire érezhető a bullying az amerikai középiskolákban? Az OPKM gyakornokával, az újságírónak és fotósnak tanuló Victoria Toutant-tal beszélgettem.

Édesanyád magyar, édesapád pedig amerikai. Mióta élsz az Egyesült Államokban?

Mindig is ott éltem, ott születtem. Magyarországra csak nyaranta jövünk, mert anyukám itt született, és itt él a nagymamám, és a családom többi tagja. De augusztusban kezdődik a suli, és akkor vissza kell menni.

Milyen szakra jársz, „mi leszel, ha nagy leszel”?

Fotózás és újságírás a két szakom, de a fotózás jobban érdekel.

Hol tanulod mindezt?

A Metropolitan State University of Denver-en, ami Denver belvárosában helyezkedik el. Még egy évem van az egyetemen, aztán, ha megkapom a diplomámat, akkor szeretnék híres fotós lenni, de legalábbis saját vállalkozást indítani. Aztán lesz, ami lesz, most az első, hogy le tudjak diplomázni.

Hány éves a képzés, amire jársz?
4 éves.

Középiskolába hova jártál?

A ….. High Schoolba, leginkább a matematikát, és fizikát, biológiát, kémiát szerettem. Középiskola után nem akartam kihagyni egy évet, ahogy nálunk sokan teszik, hanem egyből beiratkoztam az egyetemre.

Azt lehet hallani innen Magyarországról, hogy kint sokkal inkább projekt alapú az oktatás. Ez igaz?

A középiskolában ez nem annyira jellemző, minden nap az átlagos órarend szerinti órák vannak, melyek elkülönülnek egymástól, és nem olyan sok a projekt-munka. A középiskolában nem lehet válogatni, hogy milyen tantárgyakat szeretne valaki tanulni, ez viszont az egyetemen változik: az egy egész más világ.

  

Mennyire van jelen a középiskolába a bullying?

Hát, nagyon sok ilyen eset van. De azért, mindenhol van egy úgynevezett Council Center, ahol mindig van, aki tud segíteni, ahova be lehet menni, és el lehet mondani, ha valami attrocitás történt.

Mernek a diákok a Council Center munkatársaihoz fordulni?

Igen is és nem is. Van egy pár diák, akik odajárnak, de a többiek sokszor inkább egymással beszélik meg ezeket a helyzeteket.

Mi ennek az oka szerinted? A bizalom hiánya?

Azt gondolom, igen. Bár azt is észrevettem, hogy a középiskolás diákok egyre kevesebbet beszélnek a szüleikkel, és velük összevetve a Council-os segítők népszerűbbek. Velük könnyebben meg tudják a diákok beszélni a gondjaikat, mint a szüleikkel.

A facebook mennyire népszerű a diákoknál, főleg így a botrányok tükrében?

Nagyon népszerű.

Tényleg? Ez meglepő nekem, mert korábban arról lehetett olvasni, hogy a diákok a szüleik jelenléte miatt hagyják el a facebook-ot, keresnek más csatornákat, például a Twittert. Ez a közösségi média platform nem annyira népszerű?

Nem, a fiatalok közül sokan otthagyták már a Twittert. Amit én látok, az az, hogy szinte csak a facebook van, de az éjjel-nappal. Na, meg az Instagram.

    

Mi a kedvenc helyed Magyarországon?

Minden nyáron Siófokon lakunk, ezért adja magát a válasz: a Balaton. A másik kedvenc helyen Pécs, vannak ott ismerőseink, nagyon szeretem a várost.

Van Denverben magyar ház, ami összefogja a kinti magyar közösséget?

Igen, van, korábban mi is sokat jártunk oda, de mára „kinőttük”. Volt magyar klub is, ott ismerkedtem meg a magyar barátaimmal, sok programot csináltunk együtt. De ez inkább a kisebbeknek van. Sokan járnak oda, általában a napi programtól függ, hogy hányan gyűlnek össze.

Mit gondol egy átlagos amerikai diák Magyarországról? Mit kérdeznek, ha megtudják, hogy félig magyar vagy?

Mindig kérik, hogy mondjak valamit magyarul. Meg azt szokták kérdezni, hogy mit szeretek ott csinálni, milyen az élet ott. El szoktam mondani, hogy másak az emberek, és az étel még jobb, mint Amerikában.

Tudják, hogy hol van Magyarország?

Van, aki tudja, de azért sokszor meg kell mutatni a táérképen, mert nem tudják pontosan.

A nyáron egy hétig gyakornok vagy az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban. Mivel foglalkozol itt?

Fotózom a kiállításokat, a pedagógiai lapokat, műtárgyakat, eseményeket, valamint fogok írni egy cikket a magyar és az amerikai könyvtárak különbségéről. Aztán, ha vége a hétnek, akkor egy kis pihenés következik, aztán további nyári kurzusokat terveztem még a nyárra.

  

Jó pihenést és eredményes gyakornokságot kívánunk neked, de mielőtt eleresztünk, azt még áruld el, hogy szerinted ki nyeri a focivébét?

Nem tudom, nem igazán nézem a focit, bár talán kellene, mert az apukám nagy foci-drukker ő állandóan nézi.

Amerikában mennyire népszerű a soccer (európai labdarúgás)?

Nem nagyon. Sokkal inkább a major sportok, a hoki, az amerikai foci, a kosárlabda, meg a baseball. Inkább ezeket nézik az emberek kint, meg tudnak őrülni értük.

Tényleg utolsó kérdés: azt hallottam Denverről, hogy a sportolók panaszkodnak arra, hogy nagyon messze van a város a repülőtértől, valamint a magaslati levegő összetétele miatt nehezebben tudnak kimagasló sportteljesítményt nyújtani Denverben. Van, akit a hosszú busz út, van, akit a körülmények zavarnak meg, ezért Denverben tényleg nagy előny a hazai pálya egy sportcsapatnak. Ez valóban így van?

Tényleg nagyon messze van a repülőtér. (nevet) Én úszó vagyok, és van egy csapattársam, aki nemrég érkezett egy másik államból, és mondta, hogy érzi, hogy más a levegő, hogy nehezebben vesz levegőt. De hát ez már csak így van, Colorado-ban jó magasan vagyunk.