Tündérek a Tündérpalotában

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban 2010. március 1-jén tartott rendezvényen a látogatók részt vehettek a Könyvtárostanárok Egyesületének szakmai napján, megismerkedhettek a Norvég projekt keretében megvalósuló épületfelújítással és a szolgáltatások bővítésével, megtekinthették a Tündérboszorkány a könyvtárban című bemutató foglalkozást, a kisebbek pedig játékos vetélkedő keretében járták be az épületet.
 
  Az OPKM dísztermében reggel 10 órától délután 15 óráig tartott a szakmai program, melyen mintegy 60 vendég vett részt. Dr. Varga Katalin, az OPKM igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Kiss Katalin, az IBBY titkára ismertette a Mese útja - Tündér hava programsorozatot. A Tündérpalota épületét bemutató kiállítást Polgár Tamás, a Norvég Királyi Nagykövetség tanácsosa nyitotta meg, végül Lázárné Szanádi Csilla üdvözölte a KTE tagjait.

   

 
 Munkácsy Gyula múzeumi igazgató-helyettes előadásában arról beszélt, milyen tartalmak és szolgáltatások fognak megújulni a Norvég projekt keretében. Györei Istvánné, a Mikszáth Utcai Általános Iskola könyvtárostanára bemutatta, hogyan jelenik meg az iskola évkönyvében a könyvtár. Tóth Viktória, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium könyvtárostanára Iskolák és könyvtáraik a Lónyay utcában címmel tartott előadást.
 A szünet után Kardos András fejlesztő ismertette a Könyvtár.hu portált, Dömsödy Andrea a KTE alelnöke pedig arról beszélt, hogyan kapcsolhatók a portál szolgáltatásai a Mese útja – Tündér hava programsorozathoz.

   


 Ezután Csík Tibor projektmenedzser és Hock Zsuzsanna pedagógiai szakértő tájékoztatta a kollégákat az eddig beküldött mintaprogram tervekkel kapcsolatos tapasztalatokról (Nevelési Tudásdepó projekt).
 Végül a Móra Kiadó újdonságairól és a Könyvmolyképző Kiadó Jonatán programjáról kaptak tájékoztatást a résztvevők.
 
 A szakmai programmal párhuzamosan az épületet bemutató programokon is részt vehettek a látogatók. Bakó Anna, a múzeum munkatársa járta be az épületet az érdeklődőkkel a Pincétől a padlásig című program keretében. Újra megtekinthető volt a Szép képekben kis világ című gyermekkönyv-történeti kiállítás is, Bogdán Melinda vezette az érdeklődőket az Orbis Pictus – szemléltetés az iskolában című kiállításon, lehetőség volt szakmai vezetéssel egybekötött sétán is részt venni a Tündérpalota és a Tisztviselőtelep című program keretében.

     

 
 A gyermekprogramokon kb. 150 tanulót láttunk vendégül.
 Az ELTE hallgatói a Tündérek a Tündérpalotában játékos vetélkedő keretében ismertették meg egy-egy osztállyal az OPKM épületét és a Tündérek könyvei kiállítást. A feladatlap megoldása után a gyerekek Szakmári Klára vezetésével kipróbálhatták a papírmárványozást is.

   

 

 Az olvasóteremben Fazekasné Sín Gyöngyi, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola könyvtárostanára két alkalommal is bemutatta Adoryán Emese, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda könyvtárostanárának Tündérboszorkány a könyvtárban című foglalkozását. A program keretében a tanulók megismerkedtek Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című regényével, miközben könyvtárhasználati, információkeresési ismereteket szereztek: találós kérdéseket fejtettek meg, gyakorolták az on-line ill. a kézikönyvben való keresést, hallott szöveg alapján adtak választ kérdésekre stb. Az esemény különlegességét adta, hogy maga Bosnyák Viktória is aktív résztvevője volt a bemutatónak.
 
 Az ezt követő szakmai beszélgetésen résztvevő pedagógusok kiemelték, hogy a tanulók - a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola és a Deák Diák Általános Iskola diákjai - a bemutató előtt nem találkoztak Fazekasné Sín Gyöngyivel, ő mégis kiváló, példa értékű foglalkozást tartott.
 A Tündérboszorkány a könyvtárban részletes leírása megtalálható a www.meseutja.hu oldalon.
 
 A két bemutató foglalkozás között Olasz Etelka mesemondó szórakoztatta a gyerekeket.