Linkajánló

Iskolai könyvtárosok figyelmébe ajánljuk

Az OPKM honlapján túlInterneten elérhető szervezetek, hasznos helyek


- Könyvtárostanárok Egyesülete - KTE http://www.ktep.hu/

Az egyesület honlapján tájékozódhatunk a szervezet felépítéséről, tisztviselőiről, elérhetőségekről és iskolai könyvtárosoknak ajánlott programokról, eseményekről.


- Magyar Könyvtárosok Egyesülete - MKE http://www.mke.oszk.hu/

Az egyesület, melynek a KTE tagok is tagjai, honlapján tájékozódhatunk a szervezetről, vezetőiről, tagjairól, kitüntetettjeiről, rendezvényeiről, tanulmányútjairól, kiadványairól. Az MKE Vándorgyűlésekről pedig 1995-ig visszame nőleg kaphatunk információkat. A honlapon elérhető az MKE Hírlevél is és sajtófigyelőt is olvashatunk.


- Könyvtári Intézet - http://www.ki.oszk.hu

Az intézet honlapján a könyvtári munka végzését segítő információkat, dokumentumokat, szabványokat, tanfolyamokat, szakirodalmi információkat, adatbázisokat, online folyóiratokat találhatunk.
Kiemelt témái: könyvtári szakfelügyelet, EU-s pályázatok könyvtáraknak, könyvtári stratégia, könyvtárépítészet, fölöspéldány-jegyzék
Továbbá innen érhetők el a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtára (KSZK) szolgáltatásai is.


- Oktatási és Kulturális Minisztérium - OKM http://www.okm.gov.hu

A minisztérium naponta frissülő honlapján hasznos és értékes információkat, dokumentumokat találhatunk a közoktatás, a kultúra és a könyvtárügy minden területével kapcsolatban.


- Magyar Olvasástársaság - HUNRA

A honlapon megismerkedhetünk a szervezettel és vezetőivel. Olvashatjuk a HUNRA Hírlevelet, szakirodalmi ajánlókat. Az interaktivitást blog biztosítja.


- Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete - IBBY http://www.ibby.hu/

Az egyesület honlapján tájékozódhatunk a szervezet céljairól, programjairól. Tevékenységei közül tájékozódhatunk például az általa kiadott Az Év Gyermekkönyve-díj nyertes munkáiról.


- Iskolai Könyvtári Világnap - http://www.ktep.hu/vilagnap

A honlapról megismerheti az iskolai könyvtári világnapot, pályázatait. Az iskolai könyvtárakról általában is kaphatunk egy rövid áttekintést.


Hasznos adatbázisok


- Országos Dokumentum-ellátási Rendszer - ODR http://odr.lib.klte.hu/

A honlapról elérhetjük az ODR lelőhely-adatbázist és regisztráció után könyvtárközi kölcsönzést is kezdeményezhetünk. Az iskolai könyvtárak kedvezményezettjei az Országos Dokumentum-ellátási Rendszernek. De az adatbázis a tájékoztató munkát is segítheti.


- Magyar Országos Közös Katalógus - MOKKA http://www.mokka.hu/

Adatbázisa segítségével 15 nagy könyvtár katalógusában kereshetünk egyszerre.


- Gyermekirodalmi adatbázis - http://www.ki.oszk.hu/gyerekirodalom/

Ahogy magukról írnak: "Az ajánló bibliográfiai adatbázis az 1995-ben a trezorKiadónál, a Magyar Olvasástársaság gondozásában megjelent kötet (Olvass nekem!) folytatása kíván lenni. A Könyvtári Intézet munkatársai (Bartók Györgyi, Hölgyesi Györgyi, Kis Klára) által készített válogatás a magyar nyelven megjelent gyermekirodalom legjavát tartalmazza rövid annotációk kíséretében, ezáltal hasznos kalauza lehet szülőknek, óvónőknek, tanítóknak és a gyermekolvasóknak a gyermek- és ifjúsági könyvek útvesztőjében."


- Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa - MATARKA http://www.matarka.hu/

A MATARKA Egyesület által fenntartott szolgáltatás magyar kiadású folyóiratok tartalomjegyzékeire terjed ki általában 5-10-15 évre visszamenőleg (779 folyóirat, 572665 cím, 114220 szerző, 92529 ugrópont teljes szövegre(2008. Júl.)). Az adatbázis bár csak a szerzőkre és a cím szavaira való keresést teszi lehetővé, jól használható, ha az interneten elérhető cikkeket keresünk, vagy ha a könyvtárunkba járó folyóiratnak nincsen repertóriuma.


- Jogszabálykereső a kormányzati portálon - http://www.magyarország.hu/kereses/jogszabalykereso

"A Hatályos jogszabályok elektronikus gyűjteménye az adott naptári napon hatályos valamennyi érdemi magyar jogszabály hatályos szövegét tartalmazza. [...] A jogszabálygyűjtemény bárki számára személyazonosítás nélkül, korlátozástól mentesen és díjmentesen hozzáférhető."


- Online közlönyök - http://www.kozlonykiado.hu

A kiadó honlapjáról 30 közlöny érhető el teljes szöveggel. A Magyar Közlönytől 2000-től, az Oktatási és a Kulturális Közlöny 2006-tól.


Levelezőlisták:


- Könyvtárostanárok Levelező Fóruma - KLF http://groups.yahoo.com/group/konyvtarostanarok_foruma/

A magyar könyvtárostanárok ötletbörzéje, beszélgető fóruma a kölcsönös segítségnyújtás érdekében. A fenti linken megtekinthető a levelezőlista archívuma.
Feliratkozás:
1. Küldeni kell egy e-mailt a konyvtarostanarok_foruma-subscribe@yahoogroups.com címre. A levélbe nem kell semmit írni, a Subject mező is maradhat üres.
2. Az e-mail elküldése után kapnak a Yahoo-tól egy üzenetet angol nyelven. Erre a levélre a Reply/Válasz funkcióval válaszolni kell. NE írjunk semmit a levélbe! Változtatás nélkül küldjük vissza a feladónak. 3. Ha ez megtörtént, a rendszer magyarul fog értesíteni a sikeres feliratkozásról.


- Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny levelezőlista - http://groups.yahoo.com/group/bodpeterverseny_informacio/

Fontosabb témái: Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny, konferenciák, érettségi, pályázatok, szakmai rendezvények, tanfolyamok, továbbképzések, könyvakciók az Interneten. Az archívum csak tagoknak érhető el. A feliratkozásról bővebben olvashatnak a verseny honlapján.


- Katalist - Könyvtártudomány és informatika https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

Könyvtári és könyvtárinformatikai témák levelezőlistája könyvtártípustól függetlenül. Az archívum regisztráció nélkül is elérhető.