Raevius ezredes írógépe

Révay József író, ókortudós, tanár írógépét a Pedagógiai Múzeumnak ajándékozta unokája, Tomka Márta.
 
Raevius ezredes írógépe

„Raevius ezredes írógépe” címmel a műtárgy történetét is megosztotta velünk.

Hogyan írtak jóval az írógép előtti világban? Révay József regényhőse (és ókori alteregója), Raevius ezredes így beszélte el:

„Amint átmentünk a peristyliumon1, valahonnan ütemes beszéd hallatszott ki. Kérdőn néztem Atticusra.
- A műhely - mutatott egy szárnyas ajtóra. - Most éppen Sositheus, Cicero titkára diktálja gazdájának a római szónoklat történetéről írt legújabb művét. Benyitottunk a terembe: huszonöt rabszolga görnyedt odabent, mindegyik előtt tintatartó, nádtoll, tollfaragó kés, cédrusolaj - ezzel kenték be a kész papiruszt molyrágás és nedvesség ellen - és a hosszú, százlábnyi2 papirusztekercs. Sositheus emelvényen ült, hangosan, tagoltan diktálta a szöveget, pálcával verte hozzá az ütemet.” (Révay József: Raevius ezredes utazása, Bp., 1938. Gyönyörűségem Tulliola c. fejezet)


Révay Józsefnek már könnyebb dolga volt. Asztalán ott állt a Syracusában (de nem az ókori, hanem a New York államban fekvő városban), a L. C. Smith cégnél készült, No. 3. modell 1908-as típusú, 14 hüvelykes kocsijú írógépe. A készüléken lófejekkel körülvett, lópatkóba foglalt képecskén is írógép látható, a Smith cég jelmondatával: „Wrighting in Sight” – sajnos, nem latinul…

Bogdán Melinda

(A műtárgyat konzerválta és fotózta: Vágány Judit restaurátor.)

1 peristylium - a római ház belső udvara
2 egy római láb kereken 30 cm