Tisztviselőtelepi séta

SÉTÁLJANAK VELÜNK A TISZTVISELŐTELEPEN!

Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” történetét!

Tisztviselőtelep térkép„Ha létesíthetnénk egy olyan városrészt, melyben a hivatalnokok nagy száma telepednék le állandóan, ez igen rövid idő alatt egyike lehetne Budapest legelőkelőbb városrészeinek, mely bizonyára nagy vonzerőt gyakorolna számos más, nem hivatalnok, a középosztályhoz tartozó családra is.”
Így vázolta fel Neményi Ambrus városi tanácsnok és országgyűlési képviselő 1883-ban egy új pesti lakónegyed megépítésének szükségességét. A Házépítő Tisztviselők Egyesületének kezdeményezésére nem sokkal később meg is kezdődött az „Üllői úti vámsorompón túl” a telep építése. Hogy miként és mi valósult meg a nagyszabású tervből, valamint mi maradt meg az utókor számára, arról sétánk során győződhetnek meg.

A teleppel való ismerkedésünk kiindulópontja a „Tündérkastélyként” emlegetett egykori gimnázium épülete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum székhelye. Utunk során megismerkedünk a Tisztviselőtelep templomainak építéstörténetével, megtudhatják, hogy kinek a tiszteletére akarták jubileuminak elnevezni a katolikus templomot, és hogy ki is volt az a Rezső, aki a telep terének nevét adta a közelmúltig. Megpróbáljuk megfejteni Budapest egyik legnagyobb felületű domborművét is. Megnézzük, hol élt a helyi gimnáziumban (épületünkben) tanító Babits Mihály, valamint a feleségével, Valériával itt lakó Dienes Pál és az első diplomás magyar orvosnő, Hugonnai Vilma. Felkeressük a telep iskoláit és az egykori Egyesületi Házat is. Szó lesz még többek közt Jókai Mór második feleségéről, néhány postagalambról, a „Tizenegyek bandájáról”, és ha valaki akar, még tölcsért is csinálhat a kezéből.

A séta regisztrációhoz kötött.