Múzeumok Őszi Fesztiválja - 2022 - Beszámoló

Az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum immár nyolcadik éve rendszeresen vesz részt a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programsorozatán, melyre évről évre különféle tematikus rendezvénnyel készül. Múzeumunk küldetéséhez szorosan kapcsolódva ezúttal is a hazai oktatás múltját járhatták körbe a téma iránt érdeklődők változatos kultúrtörténeti szempontból.

Táskamúzeum – „Régen is volt iskola”A Táskamúzeum – „Régen is volt iskola” című múzeumpedagógiai program révén célkitűzésünk volt, hogy a hazai elemi oktatás múltja és tárgyi emlékei a jövő generációi számára is megismerhetők maradjanak. Az esemény keretén belül 7 általános iskola közel 20 osztályában sokszínű foglalkozások segítségével ismerhették meg a legkisebbek a századfordulós iskolai élet mindennapjait. A tanulók megismerhették múzeumpedagógusainkkal a betűvetés eszközeit, az osztott ill. osztatlan osztályokban zajló oktatás előnyeit és buktatóit. Foglalkozásaink az idei fesztivál idején is eljutott olyan helyekre, Táskamúzeum – „Régen is volt iskola”ahonnan a tanulók számára problémába ütközik az utazás, így a diákok számára saját osztálytermeikben elevenedtek meg dédszüleik nebuló évei, múzeumpedagógusaink ezzel is személyesebbé tették az ismeretátadást.

König tanár úr megszólal – „Abigéles” pedagógiai programA König tanár úr megszólal – „Abigéles” pedagógiai programunk során megelevenedett a két világháború közötti hazai nőnevelés hétköznapjai, Szabó Magda ismert regényének iskolakultúrája. Állandó kiállításunkba szervezett tárlatvezetésünk során felidéztük a „Matula Gimnázium” zárt, olykor puritán világát. Az Országos Pedagógia Könyvár és Múzeum otthonául szolgáló ún. Tündérpalota szecessziós épületében látogatóink bepillantást nyerhettek a korszakra jellemző írószerek és iskolai szemléltetőeszközök széles spektrumába, valamint többek között megszólalt Truth Gertrúd testnevelő tanár a regényből és a filmből jól ismert csattogtató is.

A Tündérpalota helytörténeti vonatkozásait a Tisztviselőtelepi séta keretén belül ismerhették meg látogatóink. A városi túra során izgalmas témákat teremtve betekintést nyerhettek az érdeklődők a Tisztviselőtelepi sétaTisztviselőtelep századfordulós kialakulásába. A séta alkalmával bepillanthattak látogatóink a telep korabeli hétköznapjaiba és egykori híres lakóinak életútjaiba.
Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk - sétaMegnéztük, hol élt Babits Mihály, valamint a feleségével, Dienes Valériával itt lakó Dienes Pál, akik az ún. Tündérpalotában korábban működő Magyar Királyi Állami Főgimnáziumban tanítottak. Külön megemlékeztünk az első diplomás magyar orvosnőről Hugonnai Vilmáról halálának 100. évfordulóján.

A Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk c. sétánk tematikájában a József- és Ferencváros pedagógiatörténeti vonatkozásait és helytörténeti aspektusait mutattuk be a regényhősök nyomán. A séta alkalmával a regényvilág komplex történeti háttere és irodalomi emlékei is megjelent a szépirodalom és (hely)történet iránt érdeklődők előtt.